Berättande låtar

Är inte alla låtar berättande eller beskrivande? Jo på ett eller annat sätt, men det jag syftar på nu rör snarare en tradition av historieberättande genom musiken. I många fall har det varit typsikt för den amerikanska folkmusiken där artister som Woody Guthrie och Pete Seeger är några av de stora och lite senare även riktigt stora namn som Bob Dylan, Simon & Garfunkel och Bruce Springsteen. Det är självklart inte enbart den amerikanska folkmusiken som använder historieberättande texter utan man kan hitta många exempel i en hel rad olika genrer. och inte minst i Hiphop på senare tid. Vi kommer dock i denna uppgift främst att utgå ifrån hur denna typ av artister har berättat historier via sin musik och ni ska även skriva en berättande låt med inspiration från de artister ni hittar i spotifylistan.

I många fall så utgår man från speciella fenomen, platser eller händelser som på något sätt gjort ett avtryck hos låtskrivaren. Ta till exempel Bob Dylans låt Hurricane där han berättar en historia om en boxare som kallas Hurricane och enligt Bob Dylan blivit felaktigt dömd. Ett annat exempel är U2s låt Sunday bloody sunday som handlar om händelsen bloody sunday på Nordirland och där U2 beskriver deras syn på saken. Vad som är viktigt att tänka på är att historien ska vara sann för er och att den ska vara tillräckligt viktig för er att berätta. Men absolut viktigast är att det är er sida av historien som ska berättas och inte vad media eller någon annan säger.

Också viktigt att tänka på är att det inte är en saga eller novell ni skriver utan ni ska kunna berätta historien på en ganska kort tid. Folksångerna var oftast ganska långa, men i jämförelse med en enbart skriven historia är det ganska lite tid man har på sig. Varför? Jo, när det kommer musik till er historia så kan det lätt bli enformigt om man sitter och lyssnar på likartade verser i 25 minuter och i många fall kanske inte lyssnaren orkar igenom hela låten, därför kommer jag att begränsa er till max 5 minuter.

Slutligen så ska det ni beskriver i er låt ha en utgångspunkt i Malmö. Låten kan handla om en person, ett fenomen, en plats m.m. men det måste ha Malmöanknytning på något sätt.

Spotifylista med exempel på låtar:
Berättande låtar

Exempel på texter:
Bob Dylan - Hurricane

Neil Young - Thrasher
Townes Van Zandt - Poncho & Lefty
Lemmonheads - The outdoor type
Guy Clark - Desperados waiting for a train

Bookmark the permalink.

Comments are closed.